Galéria

fivpozitiv.hu - Facebook közösség 

Mi a FIV?

A FIV a macskák immunhiányos betegsége. Az angol feline immundeficiency virus kifejezésből származó mozaikszó, amit a köznyelvben macska AIDS-nek is hívnak. Csak macskák között terjed, sem az ember, sem más állatok nem fertőződnek meg tőle.

A FIV az immunrendszert gyengíti le, gátolva ezzel, hogy a macska az őt ért környezeti hatásokra (fertőzésekre) megfelelő immunválaszt adjon. Így olyan fertőzéseket, behatásokat sem tud ellensúlyozni, amiből egy egészséges cica meggyógyulna, vagy meg sem betegedne tőle.

Ha egy macska FIV-vel fertőződik, akár évekig tünetmentes maradhat. Amikor megjelennek a klinikai tünetek, azok igen változatosak lehetnek. Leggyakoribbak:

  • száj- és ínygyulladás, ebből (is) következően étvágytalanság, lesoványodás, általános gyengeség, bunda ápolatlansága,
  • légúti gyulladások, következményeként orrfolyás, tüsszögés,
  • nyirokcsomók duzzanata, vérszegénység, hasmenés.

Ha az érintett szerv(ek) működészavara már nem kompenzálható, a cica elpusztul.

A gyógykezelés igen nehézkes, leginkább a tünetek enyhítését, elnyomását érhetjük el és az állat életének meghosszabbítását. Fontos, hogy jó általános állapotban tartsuk a cicát és hogy egy-egy tünet megjelenésekor kapjon minél előbb segítséget, mielőtt még nagyon leromlana az állapota.

A betegség elsősorban harapás útján terjed (a fertőzést hordozó nyál véráramba kerülésével), továbbá nemi úton a párzás során, ill. a fertőzött anyamacskáknak fertőzött kölykeik születhetnek. Cicák egymás közti nyalogatásával, közös tálból való evéssel, közös légtérben tartózkodással a vírus fertőzőképessége még nem teljesen tisztázott, de nem jellemző.

A fertőzöttséget vérvizsgálattal lehet kimutatni. Védőoltás az USA-ban már létezik ellene, de hatékonysága vitatott, itthon azonban nem érhető el a vakcina. A csak lakásban tartott állatoknál értelemszerűen kisebb a fertőzés esélye, kijárós állatoknál, főleg kandúroknál pedig (időben végzett) ivartalanítással lehet csökkenteni a csavargások, verekedések gyakoriságát és ezzel a fertőzés valószínűségét. A pozitív állatoknál a gazda felelőssége, hogy elkülönítéssel megakadályozza a betegség továbbterjedését.

Hogyan lehet együtt élni egy FIV+ cicával?
Fokozottan gondot  kell fordítani a jó minőségű táplálásra, az általános erőnlét javítására, a stressz csökkentésére - egyszóval a cica jólétére. Valószínűleg gyakori vendégek leszünk állatorvosunknál változatos tünetekkel és állapottal, ami anyagi, időbeli ráfordítással jár, akár éveken keresztül. Sokszor az is eredménynek számít, ha fenn tudjuk tartani a pillanatnyi állapotot, romlás, visszaesés nélkül. Szellemileg is fel kell tudni oldani azt a helyzetet, ha gondos ápolás ellenére is romlik a cica erőnléte - mert ez nem a gazda hibája. Közben pedig ne feledkezzünk meg róla, hogy egy FIV-es cica ugyanúgy szeret ölben ülni, ugyanúgy dorombol, ugyanúgy tönkreteszi a kanapét, mint bármelyik másik. Macska.

Ha szeretnél  többet tudni a macskák immunrendszeréről, a FIV történetéről, teszteléséről vagy valami másról, nézz szét a Cikkek közütt!